Sharz.net ‘’TÜRKİYE’NİN BU ÇAĞDA YER ALMASI İÇİN GÜN BUGÜNDÜR” diyor
Elektrikli vasıtalar uzun yıllardır dünyada farklı alanlarda kullanılmakta. Ancak son iki yıldır özellikle binek araç üretim ve satışında dikkate değer bir artış olmaya başladı.
Toyota ve Tesla Öncülük Ediyor
Bu kapsamda, 1980’lerden itibaren Avrupa ve Amerika’da elektrikli araç üretimine teşvikler verilmesiyle, üreticiler ve araç kullanıcı sayısının artması tetiklendi. 2000’li yıllarda Toyota, ilk seri üretim elektrikli hibrit aracını piyasaya çıkardı. Artan benzin fiyatları ve karbon kirliliğinin getirdiği endişeler, Toyota Prius modelini son yılların en çok satan hibrit otomobili haline getirdi.
Elektrikli araç pazarının hızlanmasına en büyük etki, 2008 yılında satışa çıkarılan Tesla Roadstar olmuştur. Amerikan, Tesla Motors’un başarısı ve Avrupa çıkarması, Avrupalı bütün araç üreticilerini hareketlendirerek bu kulvara girmek üzere hızlanmalarına sebep olmuştur. Çin, bu gelişmeler paralelinde harekete geçerek elektrikli araç üretim ve kullanımında en büyük ülke haline gelmiştir. Rusya, elektrikli araçların yaygınlaşması için aldığı kararla 2015 yılında tüm benzin istasyonlarına elektrikli şarj istasyonu olma zorunluluğunu getirmiştir.
Her Geçen Gün Elektrikli Araç Seçeneği Artıyor
Avrupa da en çok satan elektrikli araçlar sırasıyla Tesla, Renault Zoe, Nissan Leaf, BMW i3, VW e-Golf, Mitsibushi Outlander, Hyundai Kona, Jaguar i-pace, Audi e-tron ve pazara yeni giren diğerleri.
Ülkemiz binek araç, kamyon, otobüs üretiminde sahip olunması gereken bütün teknolojiye sahiptir. Ülkemizde birçok markanın seri üretimi yapılmaktadır. Üretilen bu araçların yalnız içten yanmalı motoru ve şanzımanı Türkiye’de üretilememektedir. Elektrikli araçlarda bu iki ünite olmadığına göre, ülkemiz elektrikli araç üretebilecek durumdadır. Başlangıçta ithal edilmesi gerekecek olan araç aküsü, ileriki yıllarda yerli kaynak ile üretilebilecektir.
İçten Yanmalı Motorlar Tarihin Tozlu Sayfalarına Karışıyor
Dünyada içten yanmalı motorlu taşıt çağı kapanmaya başlamış ve elektrikli taşıt çağına girilmeye başlanmıştır. Bu hız her geçen gün artacaktır. Ülkeler arası araç üretim yarışı başlamıştır. Yeni açılan bu çağda ülkemizin de herkesle aynı anda bu yarışa katılması için gün bugündür. Bu konuda ülkemizde hiçbir teknoloji eksik olmadığı gibi fazlası ile gelişmiş bir altyapı mevcuttur. Bu sebeple Türkiye de bu kulvarda yerini almalı ve kendi ihtiyacını karşılayan yerli otomobillerini, otobüslerini, kamyonlarını üretebilir duruma gelmelidir.
Elektrikli araçlar servis açısından içten yanmalı araçlara göre son derece tasarrufludur. Elektrikli araç içten yanmalı araçlara göre çok daha az parçadan oluşmakta ve buna göre servis gereksinimi asgariye inmektedir.
Elektrikli araçlar, şarj istasyonlarında enerji alarak hareket etmektedir.Elektrikli araç yayılımında şarj istasyon ağının yaygınlığı önemlidir. Elektrikli araçtaki enerji alım alışkanlığı, yakıtlı araca göre çok farklıdır.
Her Sürücü Profili Farklı
Aracın kullanış profiline göre şarj etme türü değişmektedir. Araçlarını işe gidip gelmek için ve şehir içi turlarında kullanan kişi profillerinin %70’i evlerinde gece boyu şarj etmeyi tercih etmektedirler. Bu sürücü profilinin ikinci şarj bölgesi, iş yerleridir. Nadir ihtiyaç halinde sürücüler alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler ve toplu park yerlerinde araçlarını şarj etmektedirler. Bahsi geçen yerlerde araçlar en aşağı bir saat kaldığı için bu yerlerde hızlı şarj cihazı gerekmemektedir. Şehirler arası konaklama ve dinleme yerlerinde ise hızlı şarj cihazları gereksinimi kaçınılmazdır.
Evlerde kullanılan cihazlar 7-11 kWh olup aracın sabaha kadar dolum yapabilmesini sağlamaktadır. Ortak park alanlarında 22 kWh olan cihazlar, parka gelen ve içinde bir miktar enerji olan aracın aküsünü, 1-3 saat arasında doldurabilmekte, şehirlerarasında 50-350 kWh olan DC cihazlar kullanılmakta ve 15 dakika ile 1 saat arasında şarj işlemi gerçekleşebilmektedir.
Doğal Olarak Elektrik Tüketimi Artacak
Artan elektrik tüketimi ile birlikte elektrik altyapılarının da kuvvetlendirilmesi gündeme gelecektir. Örneğin tek başına bir evin günlük elektrik ihtiyacı yaklaşık 8 Kwh ise elektrikli araç şarja takılınca ilave olarak 7 kWh çekince evin elektrik alt yapısı buna yeterli gelemeyeceği için elektrik dağıtım şirketinden güç artışı talebi ihtiyacı oraya çıkacaktır.
Veya bir AVM’ nin elektrik ihtiyacının 400 kWh olduğunu düşünelim. Otoparktaki 20 aracın 22 kWh ile aynı anda şarja başlaması ile ilave 440 kWh yük çekilince AVM’ nin kendine elektriği yetersiz kalabilecektir. Bu sebeple AVM güç artışı talebinde bulunacaktır. Fakat bölgedeki bütün evler ve AVM’ ler bu talepte bulununca o bölgeye giden elektrik altyapısı yetersiz kalacaktır.
Sharz.net Her Zaman Yanınızda!
Görüldüğü gibi elektrikli araçların hayatımıza girmesi başlamıştır. Bu başlangıç ile birlikte de araç üretimi ve çeşitliliği, elektrikli şarj ünitelerinin yaygınlaşması, bu yaygınlaşma için elektrik altyapısının kuvvetlendirilmesi ve hepsini besleyen elektriğin doğal kaynaklardan elde edilmesinin başlanılması gibi yeni bir yolculuk insan hayatına girmiş oldu.
Türkiye’nin bu yeni gelecekte yerini alması için gün bugündür
Sharz.net Türkiye’nin bu çağı yakalaması için gerekli olan şarj ağı yapılanmasındaki kendi üstüne düşen görevi en iyi şekilde yaparak,1 yılda 120 lokasyonda 170 istasyona ulaşmıştır.